Головна сторінка
 Про нас
 Стандартизація
 Метрологія
 Сертифікація
 Сприяння розвитку
                              бізнесу
 Випробувальна база
 Конкурси
 Перевірка ТУ
 Фонд НД
 Системи менеджменту
 Доступ до публічної
                        інформації
 Громадська
                     приймальня
 Все для споживачів
 Посилання
 Контакти




Спільний проект ДП "Черкасистандартметрологія" та газети "Черкаський край"

25 липня 2007 р.

         Якість продукції

         КОЛИ ЗДОРОВ’Я ПІД ЗАГРОЗОЮ

Про те, що якість та безпека алкогольних напоїв, які реалізовуються через торговельну мережу, далеко не відповідає державним стандартам та технічним умовам, внаслідок чого багато людей втрачає здоров’я, а то й гине, відомо всім. А тим більше — самим виробникам цієї продукції. Свого часу було видано указ Президента України, спрямований на наведення порядку у сфері виробництва і обігу спирту, алкогольних та тютюнових виробів. Однією з вимог, поставлених перед виробниками, було впровадження систем управління якістю та безпекою продукції відповідно до міжнародних стандартів.

Було це ще 2004 року. Однак з того часу мало що змінилося у цій сфері. Приміром, з десятьох виробників алкогольних виробів Черкащини жоден і досі не впровадив системи безпечності харчової продукції (ХАССП). Правда, на окремих із них впроваджені і сертифіковані системи якості (СУЯ): у ТОВ “Золотоніський лікерогорілчаний завод “Златогор”, на ДП “Косарський спиртовий завод”, у ТОВ “Хлібна нива”, ТОВ "Напої" (Жашків).

Тим часом згаданого указу Президента ніхто не скасовував, а вимога щодо перевірки обгрунтованості виданих ліцензій на виробництво, оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями залишається в силі. Що й було підтверджено на недавній нараді,  проведеній з представниками виробників цієї сфери у ДП “Черкасистандартметрологія”. Намічено конкретну програму дій в питаннях розробки та впровадження СУЯ у виробничу практику.

Михайло ЧОРНОПИЩУК,

заступник директора зі стандартизації та сертифікації ДП “Черкасистандартметрологія”

 

Як нас обслуговують  

СИТУАЦІЯ НА РИНКАХ НЕ ПОЛІПШУЄТЬСЯ

Літо, на жаль, ніяк не вплинуло на поліпшення обслуговування на наших ринках. Як розповів заступник директора з метрології ДП”Черкасистандартметрологія” Юрій Смолін, останніми перевірками, які проведені на 11 ринках разом з облуправлінням у справах захисту прав споживачів, міліцією та податківцями, встановлено, що часто порушуються метрологічні норми і правила, державні стандарти та вимоги нормативних документів. Вилучено та опломбовано 23 ваговимірювальні прилади. Виявлено грубі порушення правил їх експлуатації. Похибки ваг, які дуже часто технічно несправні, перевищують допустимі норми в десятки разів. Кожні такі ваги допомагають обрахувати споживачів щонайменше на 3-5 гривень. Однією з головних причин такої ситуації є слабка вимогливість із боку адміністрацій ринків до своїх підлеглих у питаннях належної організації торгівлі, недооцінка забезпечення належного технічного стану ваговимірювального господарства.

Характерними видами порушень є також продаж товарів без документів, які підтверджують їх якість та безпеку, без повної інформації про товар, реалізація товарів, які не відповідають вимогам нормативної документації та з простроченим строком придатності, без сертифікатів відповідності.

За результатами перевірок до адміністративної відповідальності притягнуто 68 осіб. Із них стягнуто штрафів на суму понад п’ять тисяч гривень.

 

Урожай-2007 

А ВАГИ  НЕ ПЕРЕВІРИЛИ…

На хлібоприймальних пунктах області — гаряча пора. Триває приймання вирощеного урожаю. Зрозуміло, від надійності та точності ваговимірювальної техніки, якої на цих пунктах експлуатується 3290 одиниць, великою мірою залежить і облік зібраного. Однак тільки 566 одиниць цієї техніки пройшли повірку в органах Держспоживстандарту України. Прикро, що перелік тих підприємств, які слабко або й просто погано підготувалися до цього відповідального періоду, досить значний. Серед таких — ТОВ “Чигиринзерно”, ВАТ “Білозірська реалізаційна база хлібопродуктів”, Уманський елеватор,  ТОВ “Черкаська зерноторговельна компанія” Звенигородського району, “ВАТ “Лебединський насіннєвий завод”.

         Керівниками цих підприємств слід було б узяти приклад із ДП” Златодар” та ВАТ “Корсунь-Шевченківське ХПП”, які постійно дбають про модернізацію ваговимірювальної техніки, не порушують термінів її повірки , вона тут завжди  справна й високоточна.

         Не можна недооцінювати й значення точності вимірювань зерновимірювальними лабораторіями ХПП. На сьогодні всі вони, окрім лабораторії ВАТ “Христинівський завод комбікормів і круп”, атестовані на право виконання вимірювань, забезпечені необхідними приладами.

         Звертає на себе увагу той факт, що й торік готовність до приймання урожаю на ХПП була приблизно ж такою. Отже уроків минулих років не враховано.

         Сергій САВЕЛІЙ,

начальник відділу повірки та метрологічної атестації ДП “Черкасистандартметрологія”

 

        

Наша консультація

КУПУЮЧИ ПОСУД, БУДЬТЕ УВАЖНИМИ

“Ваша сторінка “Споживач” уже розповідала якось про шкідливість пластикового посуду, особливо для гарячих страв. Тим часом він і зараз продається на базарі без висновків відповідних органів щодо його використання. Існують різні думки й щодо металевого посуду. Зокрема, у багатьох магазинах продаються зараз металеві каструлі й тазики для приготування варення. Чи безпечні такі вироби?”.

         З листа до редакції Павла Марченка з Умані.

         Будь-який посуд, навіть фаянсовий чи фарфоровий, під час продажу має супроводжуватися відповідним висновком фахівців щодо його якості та безпечності, який повинні надавати покупцям на першу вимогу. Окрім того, на самому посуді має бути зазначено як і при яких умовах його можна використовувати. Отож, купуючи той чи інший виріб, будьте уважними, адже часто трапляються підробки, для яких використовуються матеріали, не призначені для харчового посуду. Наші предки користувалися дерев’яним та глиняним посудом. Він і нині пропонується народними умільцями та промисловими підприємствами. Однак і тут слід уважно ставитися до якісних характеристик виробів, адже трапляється використання заборонених фарб, а кераміка також буває різна.

 

Літнє оздоровлення     

ПРО СУМНІВНІ ЯЙЦЯ ТА ЗІПСОВАНІ ВАФЛІ

У минулому випуску “Споживача” ми вже торкалися теми літнього оздоровлення дітей. Надійшли нові відомості про те, як організовано відпочинок у літніх таборах. Так, у пришкільному таборі черкаської школи №33, у їдальні черкаської школи №4 (приватний підприємець Т.О.Поліщук) та в їдальні черкаської школи №3 (приватний підприємець М.Т Котенко) встановлено порушення норм відпуску готових страв. Простіше кажучи, кухарі недоважували огірки та капусту для салатів, а в 33-й школі курячі яйця довелося зняти з реалізації через відсутність маркування, передбаченого вимогами стандарту.

         Фахівці ДП “Черкасистандартметрологія” та облуправління в справах захисту прав споживачів разом із санітарними лікарями, перевіривши якість продуктів, якими харчують дітей, значну їх частину зняли з реналізації через невідповідність стандартам та прострочений термін придатності. Вафлі, сендвічі, шоколадні батончики, та інші вироби, термін реалізації яких давно минув, могли б бути реалізовані дітям у їдальнях окремих шкіл. Це просто недопустимо, а тому, окрім усунення недоліків у ході перевірок, широкої роз’яснювальної роботи, перевіряючим довелося застосувати й адміністративні штрафи.

         Михайло КАМ’ЯНСЬКИЙ 

 

СЕРТИФІКАТ ЯКОСТІ ЯК ПЕРЕПУСТКА В МАЙБУТНЄ

Черкаське ТОВ НВК “АСКЕНН” — підприємство молоде. За короткий час налагодивши виробництво сільськогосподарських зерноочищувальних машин, дверей та вікон із пластмас, вогнебезпечних кранів та клапанів (останні мають попит у підприємств, пов’язаних з атомною енергетикою) та інших промислових виробів, науково-виробничий комплекс успішно освоює вітчизняний ринок.

Як переконаний директор підприємства Сергій Кононенко, цьому великою мірою сприяє впровадження сучасних технологій, посилена увага до якості виробів. Дбаючи про перспективу свого розвитку, тут недавно сертифікували систему управління якістю, що відповідає міжнародним стандартам. Документ про це керівникам НВК просто у виробничому цеху вручив директор ДП “Черкасистандартметрологія” Віктор Білоусов.

Владислав КИРЕЙ